Саопштење за јавност, 2006-12-19

Извор: Викимедија
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Dragi prijatelji,

16. i 17. decembra u Domu omladine u Beogradu odrzan je Prvi regionalni sastanak Vikimedije, sto je prvi sastanak te vrste na globalnom nivou.

Na zalost, zbog izuzetno losih vremenskih uslova, letovi kojima su predstavnici Vikimedije i Vikimedijinih ogranaka trebali da dodju u Beograd bili su otkazani, tako da sastanku nisu mogle prisustvovati Florans Nibar-Devuar, predsedavajuca Odbora poverenika Zaduzbine Vikimedija i Delfina Menar, predsedavajuca Komiteta za saradnju medju organcima. Ovom prilikom bih se zahvalila nasim gostima iz Nemacke i Holandije koji su, zahvaljujuci svom velikom pozrtvovanju i cekanju na aerodromima u Milanu, Frankfurtu, Becu, Amsterdamu i po dva dana, na kraju ipak stigli u Beograd.

Sastanak je poceo 16. decembra, posle upoznavanja clanova Vikimedije. Uvodnu rec na otvaranju drzao je Nikola Smolenski, jedan od potpredsednika Vikimedije Srbije (http://rs.vikimedija.org/). Umesto Florans Nibar-Devuar, govor o Zaduzbini i njenom odboru odrzao je prof. Oskar van Dilen, clan Odbora poverenika Zaduzbine Vikimedija (http://wikimediafoundation.org/) i predsednik Vikimedije Holandije (http://nl.wikimedia.org/). On je izjavio da je pocastvovan time sto smo ga pozvali da bude nas gost i izrazio je svoje interesovanje za srpsku kulturu. Sledeci govor su odrzali Nikola Smolenski i Goran Obradovic. Oni su govorili o Vikimediji Srbije i Vikimedijinim projektima na srpskom jeziku (izmedju ostalih, o Vikipediji: http://sr.wikipedia.org/). Potom je prof. van Dilen odrzao jos dva predavanja: o viki softveru (http://mediawiki.org/), slobodnom znanju, i daljim implikacijama njegovog koriscenja, i o Vikimediji (http://wikimedia.org/) i komunikaciji unutar same zajednice.

Prisutni novinari su u pauzama izmedju predavanja intervjuisali goste iz inostranstva.

Drugog dana sastanka, 17. decembra, na konferenciju su ipak stigli predstavnici Vikimedije iz Nemacke i Holandije. Na pocetku je Matijas Sindler pricao o nemackoj Vikipediji (http://de.wikipedia.org/), Vikimediji Nemacke (http://wikimedia.de/) i njihovim uspesima, kao i o tome sta trenutno rade i sta zele u buducnosti. Darko i Roberta iz Hrvatske su imali izlaganje o hrvatskoj Vikipediji (http://hr.wikipedia.org/), predocivsi gostima, izmedju ostalog, njihove planove za buducnost. Oskar van Dilen je ovog dana pricao o svom vidjenju fenomena Vikipedije i enciklopedije uopste. Svojom zanimljivom prezentacijom pokusao je dublje da zadje u problematiku rada u Vikimediji (http://meta.wikimedia.org/). Slobodan Jakoski iz Makedonije je izlozio istorijat makedonske Vikipedije (http://mk.wikipedia.org/), kao i sadasnje stanje i nade i ocekivanja u narednom periodu. Roman Maurer iz Slovenije je pricao o slovenackoj Vikipediji (http://sl.wikipedia.org/) i dozivljajima odatle, ali posebno zanimljive bile su statistike poredjenja srpske i slovenacke Vikipedije. Herart Mejsen je ukratko pojasnio projekat na kome radi - OmegaWiki (http://omegawiki.org/).

Konferenciju je zatvorio Milos Rancic, predsednik Vikimedije Srbije, zahvalivsi se svima na gostovanju i prisustvovanju na ovoj konferenciji.

Svima nama iz Vikimedije Srbije posebno je drago sto mozemo nakon svega zakljuciti da je konferencija prosla vrlo uspesno, uprkos obzirom vremenskih teskoca koje su konferenciju pratile.

Obavestavam vas i da ce u drugoj polovini aprila 2007. godine u Beogradu biti organizovan skup svih organaka Vikimedije, sto ce biti i prvi takav skup u svetu. Doci ce nam Vikimedijanci iz celog sveta: od SAD, preko Evrope i Rusije do Tajlanda i Australije.

  • * *

U slucaju da zelite da saznate vise o Vikipediji i Vikimediji, mozete poslati elektronsku postu na adresu info-rs@wikimedia.org. Ako zelite da stupite direktno u kontakt sa nama, pozovite Nevenu (nevena@vikimedija.org, 063 7804113), Gorana (obradovicgoran@gmail.com, 064 4339740), Nikolu (smolensk@eunet.yu, 064 3633552) ili Milosa (millosh@wikimedia.org, 065 6455674).

  • * *

Nevena Tarlanovic, Vikimedija Srbije potpredsednica zaduzena za odnose s javnoscu