Kulturne mreže

Извор: Викимедија
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Umrežavanje srodnih organizacija na internacionalnom i lokalnom nivou, razmena iskustava, razmena umetničkih i kulturno-obrazovnih programa sa mrežama Druga scena iz Beograda, netznetz.net iz Beča i Top e.V Berlin Nemačka, uz permanentnu saradnju sa stalnim partnerima slobodnakultura.org, Biro za kulturu i komunikaciju, Zadužbina Vikimedije, Vikimedija Nemačke, Vikimedija Italije, Vikimedija Francuske, Vikimedija Poljske, Vikimedija Ujedinjenog Kraljevstva, Vikimedija Švajcarske, Vikimedija Holandije i Vikimedija Tajvana.

Umrežavanje je bitna aktivnost Vikimedije Srbije, kojom se doprinosi kvalitetnoj razmeni programa, sadržaja i iskustava sa srodnim organizacijama u zemlji, regiji i inostranstvu.

Mreža netznetz.net je rezultat inicijative grada Beča da uspostavi partnerski odnos sa nezavisnom kulturnom scenom, posebno sa organizacijama i pojedincima iz oblasti sociologije korišćenja digitalnih mreža i mrežne i digitalne kulture i umetnosti. Kroz partnera slobodnakultura.org i kreiranje zajedničke informativno-koordinacijske mreže i seriju tribina, razmena, predavanja i prezentacija nameravamo da istražimo i adaptiramo višegodišnje iskustvo u saradnji oficijelnih institucija i nezavisne umetničke produkcije iz Beča.

U Srbiji se kvalitetna saradnja ostvaruje kroz mrežu Druga scena (www.drugascena.net). Vikimedija Srbije kao sastavni deo ove mreže učestvuje u osmišljavanju, planiranju i realizaciji aktivnosti mreže koje imaju za cilj obogaćivanje ovdašnje kulturne prakse, kritičko razmatranje postojeće teorije i prakse, kao i učešće u kreiranju kulturne politike grada. U tom smislu, Vikimedija Srbije planira da svoje aktivnosti vezane za umrežavanje sprovodi i u prostoru „Magacina“ nudeći infrastrukturu za sastanke mreže, kao i podršku pri javnim akcijama vezanim za (re)definisanje kulturne politike.